AR-15 info

Eri asemalleissa käytetään hieman toisistaan poikkeavia osia, mutta pääosat ovat samoja. Ylärunkoa (upper receiver) on olemassa kiinteällä kantokahvatähtäimellä varustettuna tai Flat-Top -mallina, jossa rungon yläosassa on MIL-STD 1913 Picatinny –kisko. Kiskoon voi kiinnittää irrotettavan kantokahvatakatähtäimen tai lukuisan valikoiman muita tähtäinlaitteita mukaan lukien optiset tähtäimet.

Alla olevassa kuvassa on Bushmaster XM-15 E2S -kivääri A2-tyyppisellä kiinteällä kantokahvatakatähtäimellä varustettuna.

Alla on kuvattuna piippu ja etukädensija sekä kaikki etukädensijan sisältä löytyvät osat. Etukädensijoja on olemassa lukuisia erilaisia versioita eri kiinnitystavoilla, joten kaikkia alla mainittuja etukädensijan osia ei välttämättä löydy aseestasi. Etutähtäin/kaasuportti on joissain malleissa kiinnitetty piippuun kartiosokkien sijaan ruuveilla.

Alla on A2-tyyppinen ylärunko kiinteällä kantokahvatakatähtäimellä. Nykyään yleisempi on A3-tyyppinen Flat-top yläkerta, jossa kiinteän kantokahvatakatähtäimen tilalla on MIL-STD 1913 Picatinnykisko. Kisko mahdollistaa erilaisten optisten tähtäinten kiinnittämisen ja siinä voidaan käyttää myös irrotettavaa kantokahvatakatähtäintä, jonka tähtäinosa on rakenteellisesti samanlainen kuin kiinteässä A2 kantokahvatakatähtäimessä.

Ylärungon yläosassa on viritin (Charging handle), jota taaksepäin vetämällä luistin saa taka-asentoon ja aseen viritettyä. Virittimen vasemmalla puolella on salpa, jota painamalla viritin irtoaa aseen ylärungon takaosasta. Kun luisti päästetään rekyylijousen voimalla eteen irrottamalla ote virittimestä, salpa lukittuu automaattisesti ylärunkoon. Viritin ei liiku luistin mukana.

Alla on alarunko ja perä osineen. Kuvassa on A2 perä. Eri asemalleissa on erilaisia periä, joiden rakenne ja mekanismit vaihtelevat. Pituussäädettävän teleperän peräputki, rekyylijousi ja rekyylinvaimennin ovat lyhyempiä kuin A2-perässä eivätkä ne näin ollen ole vaihtokelpoisia keskenään.

Jätä kommentti